سختی گیر رزینی آب (دستگاه رسوب گیر صنعتی، رزین سختی گیر)

نمایش عناوین مقاله نمایش فهرست

سختی گیر رزینی یا رسوب‌گیر صنعتی

سختی گیر رزینی یا رسوب‌گیر صنعتی، یکی از ابزارهایی است که در صنایع مختلف برای کاهش رسوبات در سیستم‌های لوله‌کشی و تجهیزات استفاده می‌شود. این ابزار به دلیل قابلیت از بین بردن رسوبات زیاد، مورد توجه صنایع غذایی، پتروشیمی، نفت و گاز، آب و فاضلاب و غیره قرار می‌گیرد. در ادامه به بررسی ویژگی‌ها، کاربردها و فواید سختی گیر رزینی می‌پردازیم.

انواع مختلف دستگاه‌های سختی گیر رزینی با نوع رزین

نام دستگاه نوع رزین دمای کاری مصرف آب قیمت
دستگاه الکترولیزی کاتیونی ۴۰-۵ درجه سانتی‌گراد کم بالا
دستگاه اسمز معکوس انیونی ۲۵-۵ درجه سانتی‌گراد بالا متوسط
دستگاه فراترشد کاتیونی ۱۰-۳۰ درجه سانتی‌گراد کم پایین
دستگاه تبادل یونی انیونی و کاتیونی ۲۵-۶۰ درجه سانتی‌گراد متوسط متوسط
دستگاه نانوفیلتراسیون نامشخص ۲۵-۵۰ درجه سانتی‌گراد کم بالا

در جدول بالا، انواع مختلف دستگاه‌های سختی گیر رزینی با نوع رزین، دمای کاری، مصرف آب و قیمت مشخص شده است. این جدول می‌تواند به خریداران در انتخاب بهترین دستگاه برای نیاز خود کمک کند. هر دستگاه با توجه به نوع سیستم لوله‌کشی و مقدار رسوبات موجود در آن، مناسب خود است.

ویژگی‌های سختی گیر رزینی

  1. عملکرد قابل اعتماد: سختی گیر رزینی، به دلیل طراحی و تکنولوژی بالا، از عملکرد قابل اعتمادی برخوردار است و توانایی حذف رسوبات را با دقت بالا دارد.
  2. نیاز به حفظ و نگهداری کم: سختی گیر رزینی به دلیل ساختار ساده و مواد مقاومی که در آن استفاده می‌شود، نیاز به حفظ و نگهداری کمی دارد.
  3. ساختار کاملاً ایمن: ساختار سختی گیر رزینی به گونه‌ای طراحی شده است که به صورت کاملاً ایمن عمل کرده و برای کاربران ایمنی فراوان فراهم می‌کند.

کاربردهای سختی گیر رزینی

  1. استفاده در صنایع نفت و گاز: سختی گیر رزینی در صنایع نفت و گاز، به منظور حذف رسوبات ناشی از فرایندهای استخراج و تولید، استفاده می‌شود.

فواید سختی گیر رزینی

  1. افزایش بازدهی و عمر مفید تجهیزات: استفاده از سختی گیر رزینی باعث کاهش رسوبات و کنترل کردن فعالیت‌های زیستی در داخل لوله‌کشی می‌شود که از عمر مفید تجهیزات محافظت می‌کند.
  2. کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری: با استفاده از سختی گیر رزینی، هزینه‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات به دلیل کاهش خرابی و خرج‌های اضافی کاهش می‌یابد.
  3. کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی: استفاده از سختی گیر رزینی، منجر به کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی و بازدهی سیستم‌های لوله‌کشی می‌شود.

نحوه عملکرد سختی گیر رزینی

سختی گیر رزینی در حقیقت با استفاده از یک فناوری نوین، به نام تبادل یونی، عملکرد خود را انجام می‌دهد. در این روش، سیستم رزینی شامل دو بخش، یک بخش مثبت و یک بخش منفی است. با اعمال فشار و شرایط خاص، یون‌های منفی و مثبت، جایگزین یکدیگر می‌شوند و این باعث حذف رسوبات و تمیز شدن سیستم‌های لوله‌کشی می‌شود.

نکات قابل توجه در خرید سختی گیر رزینی

  1. مقدار رسوبات: برای انتخاب بهترین سختی گیر رزینی، باید میزان رسوبات موجود در سیستم را بدانیم و با توجه به آن، ابزار مناسب را انتخاب کنیم.
  2. میزان استفاده: در خرید سختی گیر رزینی باید به میزان استفاده و نیاز سیستم توجه کنیم.

قبل از ورود به بحث رزین رسوب گیر صنعتی یا سختی گیر رزینی آب لازم است بدانیم که بدانیم یکی از شایعترین مشکلات آب برای استفاده خوراکی و همچنین استفاده از آب در قسمت های گوناگون صنایع وجود املاح کلیسیم و منیزیم با ستبریه بیشتر از اندازه نرمال است که به آن سختی آب گفته می شود.به منظور بررسی و خرید محصولات، بر روی سختی گیر آب کلیک کنید.

معایب مصرف خوراکی آب سخت چیست؟

قالباً در منابع آب زیر زمینی به خاطر گذر آب از لایه های مختلف خاک، سختی آب بیشتر از منابع آب سطحی است. از لحاظ بهداشتی سختی بیش از اندازه آب باعث نابسامانی در گوارش غذا و نیز به وجود آمدن سنگ کلیه خواهد شد. به طوریکه بیشترین سختی مجاز به منظور استفاده آب آشامیدنی، ۵۰۰ppm است.

معایب مصرف خوراکی آب سخت
معایب مصرف خوراکی آب سخت

تست دستی سختی (رسوب) آب

یکی از اولین اقدامات جهت خرید و فروش سختی گیر رزینی این است که شما باید از مقدار سختی آب مصرفی خود اطلاعات کافی داشته باشید. برای این کار آزمایش های پیشرفته متعددی موجود است که در این بخش به تشریح روش دستی و البته کم دقت رسوب آب می پردازیم.

تست دستی سختی آب
تست دستی سختی آب

اولین نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که شما کدام یک از مشکلات زیر را در استفاده از آب مشاهده می کنید:

  1. هنگام ترکیب آب با مواد شوینده کف لازم و متناسب با مقدار شوینده تولید نمی شود.
  2. مشاهده خشکی پوست و مو در صورت استحمام با آب.
  3. گرفتگی لوله کشی به سبب ایجاد رسوب در لوله ها و افت فشار آب.
  4. کاهش بازدهی پکیج و آبگرمکن.
  5. خرابی وسایل مثل ماشین ظرف شویی و دیگر وسایل منزل به علت وجود رسوب آب.
  6. افت کیفیت رنگ لباس ها و ضمخت شدن آن ها پس از هر بار شست و شو.

اگر هر یک از شش مورد بالا را مشاهده کردید، آبی که شما مصرف می کنید بدون شک آبی با رسوب بالاست. اما اگر در مورد هیچ کدام از موارد بالا مطمئن نیستید، به راحتی می توانید تست انجام دهید که در ادامه به آن می پردازیم.

تست دستی سختی آب را انجام دهید:

  • ابتدا یک بطری خالی پلاستیکی تهیه کرده و درب آن را بردارید
  • بطری را تا نیمه پر از آب کنید
  • چند قطره مایع ظرف شویی به آن اضافه کنید
  • به مدت ۵ ثانیه بطری را تکان دهید

اگر دو مورد زیر را مشاهده نمودید آب استفاده شده در آزمایش آب رسوب دارد.
۱) بعد از تکان دادن کف روی آب به صورت دلمه دلمه در آمد ۲)بعد از تکان دادن رنگ سطح آب حالت رنگین کمانی به خود گرفت.

سختی گیر رزینی آب چیست؟

سختی گیر رزینی آب چیست

دلیل اصلی سختی آب، وجود کاتیون های دو ظرفیتی و یا بیشتر در آب است. مهم ترین فلزات دو ظرفیتی در آب های شهری و صنعتی کلسیم و منیزیم بوده و آلومینیوم، آهن و منگنز نیز به مقدار خیلی کم در این آب ها وجود دارد. باید به این نکته توجه داشت که آب چاه های زیر زمینی به دلیل برخورد با منابع کربناتی سختی بیشتری دارند.

سختی  آب را به دو دسته سختی دائم و سختی موقت می توان تقسیم نمود

سختی موقت آب معمولاً در جاهایی دیده می شود که حرارت وجود دارد کربنات و بی کربنات کلسیم و منیزیم در مجاورت گرما به هم چسبیده ایجاد رسوب می کند که به عنوان مثال جداره سماور ها شامل این نوع رسوب است.

سختی دائم آب همانطور که در توضیحات بالا گفته شد مربوط به کاتیونهای دو ظرفیتی و بالاتر است، متداول ترین واحد سنجش سختی کل آب ppm است که به مجموع سختی های موقت و دائم آب گفته می شود.

متاسفانه در اکثر مناطق کشور، آب با رسوب بالا در موتورخانه ها و تجهیزات در گردش بوده که مشکل اصلی داخل موتورخانه ها و در جایی که آب گرم مستعد رسوب‌گذاری بالاتر می باشد بروز کرده و باید قبل از این دستگاه ها، از تجهیزی به نام سختی گیر رزینی آب استفاده گردد.

جدول مشخصات دستگاه سختی گیر رزینی صنعتی

کاربر گرامی لطفا توجه داشته باشید سایز شیرها براساس میزان دبی آب مورد نیاز متغیر خواهد بود. جهت دریافت مشاوره رایگان و تخصصی میتوانید با مدیریت شرکت تماس و مشاوره رایگان قبل از خرید داشته باشید.

ظرفیت(گرین) FRP سایز مخزن ابعاد مخزن (cm) حجم مخزن FRP( لیتر)  سایز شیر مقدار رزین(لیتر) مخزن نمک (لیتری)
قطر ارتفاع
۱۵,۰۰۰ ۷۳۵ ۱۷ ۸۸ ۱۹ ۳/۴″ ۱۲.۵ ۲۰
۳۰,۰۰۰ ۸۴۴ ۲۰.۵ ۱۱۲ ۳۱.۳ ۳/۴″ ۲۵ ۶۰
۶۰,۰۰۰ ۱۰۵۴ ۲۵.۵ ۱۳۷ ۶۱ ۳/۴″ ۵۰ ۶۰
۹۰,۰۰۰ ۱۲۵۲ ۳۰.۵ ۱۳۲ ۸۵ ۳/۴″ ۷۵ ۶۰
۱۲۰,۰۰۰ ۱۴۶۵ ۳۵.۵ ۱۶۵ ۱۴۸ ۳/۴″ ۱۰۰ ۱۰۰
۱۵۰,۰۰۰ ۱۶۶۵ ۴۰.۶ ۱۶۵ ۱۸۹ ۱″ ۱۲۵ ۱۰۰
۱۸۰,۰۰۰ ۱۶۶۵ ۴۰.۶ ۱۶۵ ۱۸۹.۰ ۱″ ۱۵۰ ۱۰۰
۲۱۰,۰۰۰ ۱۸۶۵ ۴۵.۷ ۱۶۵ ۲۵۷ ۱″ ۱۷۵ ۲۰۰
۲۴۰,۰۰۰ ۲۱۶۲ ۵۳ ۱۵۷.۵ ۳۳۰ ۱″ ۲۰۰ ۲۰۰
۳۰۰,۰۰۰ ۲۱۶۲ ۵۳ ۱۵۷.۵ ۳۳۰ ۱″ ۲۵۰ ۳۰۰
۳۶۰,۰۰۰ ۲۴۷۲ ۶۱ ۱۸۳ ۴۹۴ ۱″ ۳۰۰ ۳۰۰
۴۵۰,۰۰۰ ۲۴۷۲ ۶۱ ۱۸۳ ۴۹۴ ۲″ ۳۷۵ ۵۰۰
۵۱۰,۰۰۰ ۳۰۷۲ ۷۶.۲ ۱۸۳ ۶۴۰ ۲″ ۴۲۵ ۵۰۰
۶۰۰,۰۰۰ ۳۰۷۲ ۷۶.۲ ۱۸۳ ۶۴۰ ۲″ ۵۰۰ ۵۰۰
۷۲۰,۰۰۰ ۳۶۷۲ ۹۱.۵ ۱۸۳ ۸۰۰ ۲″ ۶۰۰ ۵۰۰
۸۱۰,۰۰۰ ۳۶۷۲ ۹۱.۵ ۱۸۳ ۸۰۰ ۲″ ۶۷۵ ۱۰۰۰
۹۰۰,۰۰۰ ۴۰۷۲ ۱۰۰ ۱۸۳ ۱۲۲۰ ۲″ ۷۵۰ ۱۰۰۰
۱,۱۰۰,۰۰۰ ۴۲۷۲ ۱۰۷ ۱۸۳ ۱۵۳۰ ۲″ ۹۲۵ ۱۰۰۰
۱,۵۰۰,۰۰۰ ۴۸۷۲ ۱۲۲ ۱۸۳ ۱۹۵۰ ۲″ ۱۲۵۰ ۱۰۰۰
۲,۰۰۰,۰۰۰ ۵۸۷۲ ۱۴۷ ۱۸۳ ۲۷۵۰ ۳″ ۱۶۷۵ ۲۰۰۰

مخزن دستگاه رسوب گیر هم می تواند فایبرگلاس و هم از ورق کربن استیل برابر با استاندارد مجهز به دریچه آدمرو باشد.

بازدیدهای مورد نیاز
  • دستگاه های نشر و جمع کننده آب همراه با نازل های مشخص
  • لوله کشی از جنس گالوانیزه PVC یا پلی اتیلن می باشد
دو نکته  قابل توجه برای استفاده از سخت گیر رزینی

آبی که می خواهیم از سختی گیر رزینی آب صنعتی عبور دهیم تا سختی آن کاهش پیدا کند، حتماً باید بعد از استفاده از مخزن رسوب گیر تخلیه شود. همچنین دمای مخزن نباید تا حد یخ‌ زدگی کاهش پیدا کند. زیرا باعث کم شدن راندمان و عمر دستگاه رزین می شود.

اهمیت استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی در صنعت

خرید دستگاه سختی گیر رزینی صنعتی آب
خرید دستگاه سختی گیر رزینی صنعتی آب

سختی و رسوب، معظل ۲۰۰ ساله مهندسین آب است. وجود سختی به قطر ۱ میلی متر باعث اتلاف انرژی تا ۹۹ درصد می شود.کار کردن با آب های سنگین و با کدورت بالا و وجود املاحی چون آهن، مس، منگنز و… سختی گیر رزینی را تحت فشار خواهد گذاشت و راندمان سیستم را به صورت چشمگیری کاهش می دهد.

ما می توانیم برای بهبود وضعیت، قبل از شروع سیستم یک فیلتر مناسب برای شرایط دستگاه و شرایط آب ورودی قرار دهیم. سیستم سختی گیر رزینی نسبت به سختی گیر های مغناطیسی و رسوب گیر های الکترونیک و اولتراسونیک از جهت حذف کامل رسوبات بهتر است. ولی سختی گیر رزینی باید هر چند وقت یکبار توسط اوپراتور بازدید و بک واش شود که رسوب زداهای دیگر نیازی به این عملیات ها ندارند.

چند مورد از ویژگی های سختی گیر رزینی

  1. توسط ورق های محکم و فولادی ساخته شده است که تحمل فشار ۷ بار را دارند.
  2. محفظه داخلیه سختی گیر یا همان دیواره داخلی بعد از این که به صورت کامل زنگ زدای میشود به وسیله پوشش های ضدخوردگی پوشیده می شود.
  3. کمترین و بیشترین فشاری که مناسب دستگاه های سختی گیر است ۳ الی ۶ بار است.

در زمینه عملیات رسوب گیری از آب روش های دیگری نیز در صنعت استفاده می شود که به صورت پیشگیرانه عمل کرده و خاصیت چسبندگی را از رسوبات می گیرد در نتیجه رسوبات خاصیت چسبندگی ندارند و بدون اینکه در مسیر رسوب بگزارند خارج می شوند که می توان به سختیرسوب گیر الکترونیکی، مغناطیسی و التراسونیک اشاره نمود.

لازمه وجود رسوب گذاری در سیستم و دستگاه ها، دمای بالاست. معمولاً دستگاه رزینی برای اکثر دستگاه‌های متداول در سیستم های گرمایش و سرمایش توصیه می شود. همچنین برای برخی از دستگاه های خاص در صنعت مانند پیش تصفیه دستگاه های تصفیه آب به روش اسمز معکوس نیز بهبود عملکرد دستگاه و طول عمر آن کمک زیادی می کند.

وجود دستگاه های رزینی برای برخی از استفاده های صنعتی مانند داروسازی که از آب مقطر استفاده می کنند قبل از دستگاه تصفیه آب به روش اسمز معکوس الزامی است.

می توان نتیجه گرفت که بی وزن کردن آب در تأسیسات صنعتی به مراتب بسیار با اهمیت تر و فوری تر از موارد تأمین نیاز های خانگی و شرب است. به این دلیل که در اکثر صنایع مرتبط با آب مورد بهره برداری قرار میگیرد و در قسمت های پروسه و تولید می بایست بسیار خالص و بدون املاح باشد و اقتضا می کند که سختی آب خروجی از دستگاه رسوب گیر دائما صفر پی.پی.ام «ppm» باشد.

با استفاده از آب نرم و سبک بهینه سازی مصرف انرژی در کلیه صنایع مرتبط به آب بهتر صورت می گیرد و اتلاف انرژی به حداقل ممکن خود می‌رسد در این نوشته تلاش می‌شود توضیحاتی درباره رسوب گری های موجود در صنعت داده شود تا بیشتر با این وسیله یا دستگاه مهم آشنا شویم.

برخی از مشکلات وجود رسوب در سیستم های تاسیساتی

  1. بالا رفتن شدت رسوب گذاری و خوررگی در سیستم های حرارتی
  2. پایین آمدن راندمان جا به جایی حرارت و با لارفتن مصرف انرژی
  3. پدید آمدن لکه های سفید رنگ بر روی لوله ها
  4. پایین آمدن سرعت انتقال آب در لوله ها به علت وجود رسوبات
  5. بالارفتن حرارت و پاین امدن عمر مفید تجهیزات.

لوله ها پس از نصب رسوب گیر رزینی

ما در آتیه انرژی با بیش از بیست سال سابقه در تهیه و تولید انواع رسوب گیر صنعتی، اولویت اول ما کسب رضایت مشتری است. چرا که در صورت کسب رضایت به سود هم خواهیم رسید. سختی گیر های ما دارای سه سال گارانتی هستن و در صورت مخدوش نشدن برچسب آتیه انرژی که بر روی بدنه رسوب گیر نصب شده است دستگاه شامل گارانتی خواهد شد.

روش های مختلف عملیات سختی گیر رزینی

روش های مختلف عملیات رسوب گیر رزینی
روش های مختلف عملیات رسوب گیر رزینی

برای از بین بردن سختی آب روش های گوناگونی هست که می شود گفت رایج ترین روش ها برای حذف سختی بکارگیری از رسوب گیر های رزینی (تبادل یونی) و همچنین روش شیمیایی سختی گیری و استفاده از سختی گیر مغناطیسی و یا سختی گیر الکترونیکی است.

روش کار رزین رسوب گیر چگونه است؟

بعضی از رزین رسوب گیرها از یک روش قدیمی به نام تبادل یونی استفاده می کنند تا بتوانند مواد معدنی را با سدیم تعویض کنند. در درون این رسوب گیر ها دو منبع وجود دار.د در یکی ذرات کوچک پلی استرین نگهداری می شود که به نام های دیگری هم چون رزین یا زئولیت نیز شناخته می شود و در تانک دیگر محلول آب و نمک وجود دارد.

آب در میان مخزن رزین سختی گیر به جریان می افتد و این گونه است که مولکول های با بار مثبت جذب دانه های رزین با بار منفی می شود مواد معدنی خود را به دانه های رزین می چسبانند و آب یون های سدیم را جذب می کند نتیجه اینکه خروجی آب شامل مقداری نمک و بدون مواد معدنی است رزینهای دستگاه پس از گذشت زمان مشخص دچار می شوند و کارامدی خود را از دست خواهند داد.

اجزای دستگاه رسوب گیر رزینی
اجزای دستگاه رسوب گیر رزینی

اگر رزین با محلول کلرورسدیم ۱۰% شستشو پیدا کند، قابلیت رسوب گیری خود را بدست می آورد. غلظت های کمتر و یا بیشتر نمک اثر کمتری دارند. به کار گیری از آب های گل آلود و دارای مواد آویزان و ایضاً آبهایی که دارای املاح آهن، منگنز«Mn»، مس «Cu» و دیگر فلزات سنگین هستند، رزین ها را مستهلک و آبدهی دستگاه به شدت کاهش پیدا می کند. توصیه می شود قبل از دستگاه سختی گیر صنعتی، موادی که در آب به صورت معلق هستند به وسیله یک فیلتر شنی جدا شوند و برای کم شدن املاح فلزات سنگین تصمیم مناسب اتخاذ شود.

شروع به کار، استفاده و تجدید بار دستگاه سختی زدایی امکان دارد دستی، با دستور الکترونیکی، و یا به صورت اتوماتیک صورت می گیرد.

تشخیص رزین قابل استفاده و رزین ناکارآمد در سیستم

اولین و مهمترین دلیل از دست دادن کارایی رزین، کلر موجود در آب شهری است که معمولاً بعد از ۵ سال بروز می کند و فشار داخل مخزن را کاهش می‌دهد، در بعضی از سیستم هایی که بیش از ۵ سال رزین آنها تعویض نگردیده است دانه های ریز شده رزین وارد آب مصرفی شده و باعث گرفتگی تجهیزات و لوازم سیستم می گردد.

دومین نکته ای که به دستگاه رزین آسیب می رساند، جلبک ها و آلودگی میکروبی داخل مخزن بوده که به مرور زمان کل رزین را آلوده ساخته که تنها بازدید از داخل مخزن قابل عیب یابی و رفع است.

سومین نکته این است زمانیکه رزین نیاز به تعویض دارد زمانی است که یک مخزن رزین برای مدتی طولانی استفاده نشود، بدینصورت که بوی بدی نیز از مخزن قابل استشمام شده و رزین های داخل این مخزن را می توان با درصد پایینی از کلر تمیز کرد که نیازمند خارج سازی از مخزن و تمیز کردن خود مخزن با درصد بالایی از کلر است.

اجزای تشکیل دهنده سختی گیر (رسوب گیر) رزینی

دستگاه سختی گیر رزینی هم از ورق کربن تولید می شود و هم از جنس فایبرگلاس و حاوی دریچه بازدید، شبکه لوله کشی مجهز به نازل های ورودی و خروجی آب، شیر آلات، فشار سنج و مخزن پلی اتیلنی ذخیره محلول کلرور سدیم است. ابعاد دستگاه های رسوب گیر، وابسته به میزان گذر آب در واحد زمان (دبی) از رسوب گیر و میزان املاح موجود در آب دارد.

قدرت کارایی هر دستگاه نیز بسته به عبور آب، سرعت حرکت آب و میزان رسوب آب دارد. کمترین و بیشترین فشار کاری متناسب برای کارکرد دستگاه ها به ترتیب ۲ و ۵ اتمسفر است. در شرکت آتیه انرژی تلاش، تمامی دستگاه های سختی گیری رزینی در گنجایش های گوناگون و با مخازن فایبر گلاس و فلزی براساس احتیاج برای تصفیه اقسام آب ها با درجات سختی گوناگون ساخته می شوند.

با افزایش دانش شیمی در این سال ها می‌بینیم که مخازن اف آر پی جایگزین مخازن فلزی شده اند که از دلایل این جایگزینی می توان به سبک تر بودن سهولت استفاده و جابجایی و وزن کمتر این مخازن اشاره کرد.

دمای آب ورودی به رسوب گیر، یکی از نکات مهمی است که نباید آن را نادیده گرفت، مخازن فولادی می توانند آب ورودی تا ۱۰۰ درجه سلسیوس را تحمل کنند اما طبق اعلام اکثر کارخانه‌های سازنده رزین کاتیونی دمای این رزین ها نباید از ۶۰ درجه بالاتر رود.

نحوه انتخاب نوع مخزن سختی گیر رزینی

به طور متداول دو نوع مخزن برای دستگاه های رسوب زدای رزینی استفاده می گردد:

  • رسوب گیر با مخزن کامپوزیتی یا اف آر پی
  • رسوب گیر رزینی با مخزن فولادی

برای ظرفیت های پایین (۰ تا ۴۵۰ هزار گرین) سختی گیر رزینی با مخزن کامپوزیتی قیمت مناسب تر است ولی در ابعاد بزرگ و ظرفیت های بالا سخت گیر با مخزن فلزی قیمت پایین تری دارد.

کاربردهای دستگاه سختی گیر رزینی صنعتی در صنعت تصفیه آب صنعتی

موارد استفاده از سختی گیر رزینی در صنعت تصفیه آب صنعتی به شرح زیر می باشد:

  • کم شدن رسوبات آب های آشامیدنی (طبق استاندارد WHO مقدار سختی در آبهای مصرفی بر حسب Ca Co3، میلی گرم در لیتر توصیه می شود) تقریباحدود ۲۵۰
  • حذف مطلق رسوب آب در دیگ بخار
  • حذف کامل یا کم شدن سختی آب در سیستم حرارت و برودت
  • حذف یا کم کردن رسوب آب مصرفی در پروسه تولید در صنایع مختلف مثل صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، نساجی و رنگرزی
  • رسوب گیر رزینی صنعتی در نیروگاه ها و مراکز صنعتی که با آب کار می کنند، فوق العاده زیاد استفاده می شود. این شرکت، تامین رزین پرولایت را نیز بر عهده دارد و رزین کاتیونی پرولایت و رزین آنیونی پرولایت را نیز از ارپا وارد می کند.
  • کلیه محاسبات فنی بر پایه استانداردهای طراحی صورت می گیرد
  • سرعت و بازدهی زیاد در تصفیه آب
  • هدایت آسان و عدم احتیاج به اپراتور آموزس دیده و زبردست
  • دستگاه به شیر هواگیری مجهز است و فشار سنج
  • هزینه سرویس و نگه داری دستگاه بسیار کم است
  • رسوب گیر رزینی – اینفو گرافیک

مشکلات دستگاه های سختی گیر رزینی

از جمله مشکلات رسوب گیرهای تبادل یونی می توان به تعویض دوره ای نمک و همچنین مسائل محیط زیستی و وجود سدیم اشاره کرد حتی برخی صاحب نظران بر این باورند که آب خروجی رسوب گیر تبادل یونی بر روی رشد گیاهان تاثیر منفی خواهد داشت.

اندازه رسوب گیر باید به قدری باشد که عملیات احیا کمتر از سه روز و بیشتر از ۱۴ روز به طول نیانجامد. چرا که اگر عملیات احیا کمتر از سه روز زمان ببرد، باعث هدر رفتن آب و نمک شده و اگر بیشتر از چهارده روز به طول بکشد، می تواند باعث فشرده شدن رزین و ته نشین شدن با آهن و دیگر مواد ته نشین شده گردد.

مناسب ترین زمان برای عملیات احیا رزین هفت روز می باشد برای مصارف خانگی در خانواده های با جمعیت کمتر از شش نفر، دستگاه ۳۲۰۰۰ فوت مکعبی کافی است ولی در خانواده های بیشتر از شش نفر و در بعضی موارد برای آب هایی با رسوب خیلی بالا از دستگاه های با ظرفیت بیشتر استفاده می شود.

فرمول ظرفیت سختی گیر های رزینی

  1. ضرب تعداد نفرات خانواده در ۷۰ گالون آب مصرفی هر نفر در روز (بر اساس داده های آماری)
  2. ضرب جواب به دست آمده در مرحله ۱ با مقدار رسوب آب در هر فوت مکعب به ازای هر گالون. نکتهٔ قابل توجه این است که اگر در آب آهن وجود دشاته باشد، به ازای هر PPM آهن پنج واحد به عدد حاصله اضافه می شود.
  3. عدد حاصله در قسمت دوم را بر ظرفیت رسوب گیر تقسیم کرده تا مناسب ترین دستگاه را برای کار خود انتخاب کنیم.

در زیر فرمول ظرفیت سختی گیرهای رزینی به همراه واحد ارائه شده است:

نام دستگاه فرمول ظرفیت
دستگاه الکترولیزی ظرفیت = ((مقدار رزین * ۱۰۰۰) / (وزن رزین + وزن نخستین رزین)) * (۱۰۰ – درصد بازدهی)
دستگاه اسمز معکوس ظرفیت = ((مقدار رزین * ۱۰۰۰) / (وزن رزین + وزن نخستین رزین)) * (۱۰۰ – درصد بازدهی)
دستگاه فراترشد ظرفیت = ((مقدار رزین * ۱۰۰۰) / (وزن رزین + وزن نخستین رزین)) * (۱۰۰ – درصد بازدهی)
دستگاه تبادل یونی ظرفیت = ((مقدار رزین * ۱۰۰۰) / (وزن رزین + وزن نخستین رزین)) * (۱۰۰ – درصد بازدهی)
دستگاه نانوفیلتراسیون ظرفیت = ((مقدار رزین * ۱۰۰۰) / (حجم آب خام * مقدار نیروی کربنیت)) * (۱۰۰ – درصد بازدهی)

در فرمول‌های بالا، واحد ظرفیت بر حسب میلی‌گرم نیز می‌باشد. این فرمول‌ها به منظور محاسبه ظرفیت دستگاه‌های سختی گیر رزینی استفاده می‌شود.

تفاوت دستگاه های سختی گیر الکترونیکی و رزینی

مزیت مهم استفاده از دستگاه الکترونیکی، نسبت به رزینی؛ این است که در این روش هیچ نیازی به سرویس و نگهداری خاصی نیست و در مصرف های بهداشتی، شرب و حتی کشاورزی نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. در سختی گیر الکترونیکی بدون اینکه چیزی به آب بدهیم و چیزی از آب گرفته شود، استعداد رسوبگزاری از کربنات کلسیم گرفته می شود. ولی در دستگاه های رزینی عمل به صورت تبادل یونی انجام میگیرد.

با نصب دستگاه های الکترونیکی می توانیم نوع رزینی را حذف کنیم. ولی اگر همزمان باهم کار کنند راندمان کاری بالاتر خواهد رفت.

شست و شو و احیا رسوب گیر رزینی

ابتدا باید به صورت دستی دستگاه رسوب گیر از مدار خارج شود و شیر خروجی را ببندیم و در یک زمان شیر تخلیه را باز نمایید. بعد از این مرحله، شیر را در حالت شستشو قرار داده و آب را از قسمت پایین رسوب گیر وارد کرده تا از روی زمین رد شود که این کار املاح نامحلول در سطح را تمیز کرده ضمن اینکه عمل جداسازی دانه های ریز نیز به خوبی صورت می گیرد.

در مرحله بعد از عملیات شستشو، شیری که روی مخزن نمک رسوب گیر رزینی صنعتی قرار دارد را باز کرده و شیر را در حالت احیا می گذاریم. در این زمان محلول آب نمک از مخزن گرفته شده و به سمت بالایی وارد دستگاه شده و با رد شدن از سطوح رزین، می توان عملیات تبادل یون را صورت بگیرد. به صورتی که عنصر سدیم که در محلول آب نمک وجود دارد به رزین برگشته و عناصر کلسیم و منیزیوم که وجود دارد، در بین رزین به آب بازگردانده می‌شود، این قسمت را آنقدر ادامه می‌ دهیم که دیگر هیچ محلول آب نمک ای در تانک باقی نماند و سپس در این مرحله شیر نمک را بایستی ببندیم.

دسته بندی سختی گیر های رزینی بر اساس نوع عملکرد

مخزن نمکی سختی گیر رزینی آب، از جنس پلی اتیلن، فلزی یا بتنی است. رسوب گیر رزینی قابل عرضه به سه شکل: دستی، نیمه اتوماتیک، تمام اتوماتیک برای شستشوی برعکس است. در شرکت فنی مهندسی آتیه انرژی تلاش دستگاه های رسوب گیری رزینی در گنجایش های گوناگون براساس احتیاج برای تصفیه اقسام آب ها با درجات سختی گوناگون تهیه شده است رزین سختی گیر نیز از فعالیت های این شرکت می باشد.

سختی گیر رزینی با شیر دستی

تمام سختی گیر های رزینی برای دارا بودن بهترین عملکرد نیازمند نگهداری و شستشوی رزین به صورت مداوم هستند که در این نوع، شیر به صورت دستی و توسط اپراتور انجام می شود که دارای مشکلاتی نیز است. مهمترین مشکلات در تنظیم دستی مقدار مکش نمک است که در صورت تنظیم ناصحیح باعث آسیب به سیستم می گردد.

سختی گیر رزینی با شیر نیمه اتوماتیک

شیرهای نیمه اتوماتیک در دستگاه های رزینی در سایزهای متنوع مانند سه چهارم اینچ یک اینچ و دو اینچ روی سیستم قرار گرفته و به اپراتور این قابلیت را می دهد که با ارزیابی سیستم زمان شستشو و احیای رزین را تعیین نماید و سیستم را بک واش کند.

سختی گیر رزینی با شیر تمام اتوماتیک

در این نوع شیر، عمل احیا بک واش کاملاً توسط خود سیستم و بدون نیاز به اپراتور انجام می گردد. این شیر ها می توانند بر اساس زمان فرایند فیلتراسیون و یا دبی آب قابل تنظیم باشند.

در اکثر سیستم های رسوب گیر تمام اتوماتیک، شیرهای رسوب گیر معمولاً هشت ساعت یکبار وارد عمل شده و در حالت بکواش قرار می گیرد که خود این مدت زمان بک واش نیز قابل تنظیم است. همچنین اگر بیش از حد باشد، باعث آسیب به رزین می شود.

مشاوره خرید دستگا های سختی گیر رزینی

شما عزیزان می توانید جهت دریافت کاتالوگ انواع دستگاه های سختی گیر رزینی آب (صنعتی) و استعلام لیست قیمت محصولات با کارشناسان شرکت آتیه انرژی تلاش تماس حاصل فرمایید و اطلاعات درخواستی را در واتس آپ یا تلگرام دریافت نمایید.

۳.۷/۵ - (۳ امتیاز)

‫۳۵ دیدگاه ها

    1. در زمان فعالیت عادی دستگاه آب از قسمت بالا وارد سختی گیر آب شده و به پایین مدار حرکت می کند. با افزایش فعالیت بیشتر دانه های رزینی در اثر جذب مواد موجود آب چسبنده و متراکم می گردند. در شستشوی معکوس یا همان بک واش سختی گیر، آب به صورت معکوس از پایین به بالا جریان پیدا میکند که این کار علاوه بر خارج نمودن ذرات معلق در آب، حجم بستر را نیز ازایش میدهد تا از تراکم آب کاسته شود

  1. دستی .چون طبق عادت هر روز تست سختی میگیریم و سر کشی میکنیم ولی اتومات احتیاج به تست نداره و گم کم فراموش میشه .ونمک هم فراموش میشه برای شستشو

  2. سلام مهندس عزیز مشگل اینجاست که موتورخانه های صنعتی که دارای سختی گیر رزینی هستند متاسفانه نگهدار اصلا نمیدونه سختی گیر چیه و اگرم می‌دونه بلد نیست چطور باهاش کار کنه و وقتی هم ازشون می‌پرسی میبینی که هیچ برنامه ای برای سختی گیری رزین ندارن ولی در صورتی که زمان بندی احیا و میزان نمک مصرفی و مقدار زمان احیا با نمک ، همه در پروسه احیای رزین مهم هستند تا فرآیند تبادل یون معکوس شده و یون های سدیم موجود در محلول، جایگزینی یونهای کلسیم و منیزیم جذب شده در بستر رزین درست انجام بشه

  3. اتوماتیک بهتره چون اوپراتوری کمتری میخواد ولی دستی مقاومت و کارایی بیشتری داره

  4. با اتوماسیون و اتوماتیک کردن تجهیزات موافقم. در مورد اخیر به فراخور استفاده های گوناگون دستی میتونه ریسک عملکرد پایین تری داشته باشه. چون با توجه به رنج و محدوده داده (سختی اندازه گیری شده) آب در آن بخش و برنامه زمانبندی شده نت تجهیزات موتورخانه و تست دستی سختی آب بوسیله کیت اندازه گیری, آب را با سختی کنترل شده میتوان جهت سیکل گرمایش استفاده کرد. با سپاس

  5. سلام به همه.آب مهمترین سیال سیستم باید داری سختی پایینی باشدppm. هر چه حجم رزین بیشتر باشه سختی بیشتر گرفته میشود .سختگیر دستی در بیشتر مواد احیا نمیشه.نیمه اتومات چون قیمتش یه مقدار از اتومات کمتره صرف با اتومات هستش فقط شما سنگ نمک داخل بشکه گذاشته شود خودش اتومات پر و موقع احیا رزین از نمک استفاده میکند فقط باید نمک با غلظت ۱۰٪ باشد.که با همین مقدار کم یکی از عوامل شور شدن سفرهایی زیر زمینی همین احیا بی مورد و با غلظت خیلی زیاد میباشد.در مورد دیگ بخار دوستان فقط از دستگاه Roاستفاده کنند چون دیگ بخار اب مقطر نیاز دارد

  6. سلام جناب مهندس یک عدد استخر ۶×۳ و جکوزی ۴ نفره داخل ساختمان کامل چند هزینه میگیره لطفا حدود قیمت هم بدین ممنون میشم

  7. اتوماتیک بهتره .چون ۹۰,٪دستی ها احیاء نمیشه .ولی اگر اوپراتور داشته باشه دستی خیلی بهتره به دلیل اینکه کلیه مراحل احیاء رو با توجه به اینکه کاملاً اجرا بشه رصد می‌کنه.

  8. اتوماتیک بهتره چون اوپراتوری کمتری میخواد ولی دستی مقاومت و کارایی بیشتری داره

  9. دستی .چون طبق عادت هر روز تست سختی میگیریم و سر کشی میکنیم ولی اتومات احتیاج به تست نداره و گم کم فراموش میشه .ونمک هم فراموش میشه برای شستشو

  10. رسوب‌گیری در مسیر به شدت مهم می‌باشد زیرا باعث جلوگیری از خسارات و کاهش راندمان کاری میگردد

  11. سلام به همه.آب مهمترین سیال سیستم باید داری سختی پایینی باشدppm. هر چه حجم رزین بیشتر باشه سختی بیشتر گرفته میشود .سختگیر دستی در بیشتر مواد احیا نمیشه.نیمه اتومات چون قیمتش یه مقدار از اتومات کمتره صرف با اتومات هستش فقط شما سنگ نمک داخل بشکه گذاشته شود خودش اتومات پر و موقع احیا رزین از نمک استفاده میکند فقط باید نمک با غلظت ۱۰٪ باشد.که با همین مقدار کم یکی از عوامل شور شدن سفرهایی زیر زمینی همین احیا بی مورد و با غلظت خیلی زیاد میباشد.در مورد دیگ بخار دوستان فقط از دستگاه Roاستفاده کنند چون دیگ بخار اب مقطر نیاز دارد

  12. اتوماتیک بهتره چون اوپراتوری کمتری میخواد ولی دستی مقاومت و کارایی بیشتری داره

  13. رسوب‌گیری در مسیر به شدت مهم می‌باشد زیرا باعث جلوگیری از خسارات و کاهش راندمان کاری میگردد

  14. سلام جناب مهندس یک عدد استخر ۶×۳ و جکوزی ۴ نفره داخل ساختمان کامل چند هزینه میگیره لطفا حدود قیمت هم بدین ممنون میشم

  15. اتوماتیک بهتره .چون ۹۰,٪دستی ها احیاء نمیشه .ولی اگر اوپراتور داشته باشه دستی خیلی بهتره به دلیل اینکه کلیه مراحل احیاء رو با توجه به اینکه کاملاً اجرا بشه رصد می‌کنه.

  16. سلام مهندس عزیز مشگل اینجاست که موتورخانه های صنعتی که دارای سختی گیر رزینی هستند متاسفانه نگهدار اصلا نمیدونه سختی گیر چیه و اگرم می‌دونه بلد نیست چطور باهاش کار کنه و وقتی هم ازشون می‌پرسی میبینی که هیچ برنامه ای برای سختی گیری رزین ندارن ولی در صورتی که زمان بندی احیا و میزان نمک مصرفی و مقدار زمان احیا با نمک ، همه در پروسه احیای رزین مهم هستند تا فرآیند تبادل یون معکوس شده و یون های سدیم موجود در محلول، جایگزینی یونهای کلسیم و منیزیم جذب شده در بستر رزین درست انجام بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا